Nutriční péče je nedílnou součástí léčebné, preventivní a ošetřovatelské péče. Senioři představují skupinu obyvatel, u kterých je stav výživy často neuspokojivý, protože je ovlivňován fyziologickými a sociálními změnami, výskytem chronických onemocnění, užíváním léků a sníženou mobilitou. Pokud strava neodpovídá potřebám seniora, dochází k úbytkům svalové hmoty, oslabuje se činnost imunitního systému, snižuje se svalová síla a oslabuje se dechové svalstvo. Nedostatečná výživa vede k poklesu krevních bílkovin a snižuje tak účinnost některých léků, dochází ke snížení soběstačnosti seniora a zhoršuje se tak kvalita jeho života. Řešením je systematické posuzování výživového stavu a sestavení plánu opatření, které umožní příjem živin ve formě a množství odpovídajícím jeho aktuální potřebě, popřípadě včasné nastavení prostředků enterální klinické výživy.
V našem zařízení je nastaven vlastní postup poskytování nutriční péče. Provádíme pravidelně identifikaci nutričního stavu klientů. Nutriční terapeut společně se zdravotnickým a ošetřovatelským personálem hodnotí u každého klienta stav výživy, což zahrnuje zhodnocení aktuálního zdravotního stavu, výpočet BMI, příjem tekutin, stravovací omezení, alergie na potraviny, neoblíbená jídla, stav kůže, poruchy polykání a v případě zjištěných rizik sestaví nutriční anamnézu a nutriční plán. Měsíčně hodnotí rizika spojená s váhovými úbytky, u rizikových klientů provádí bilanci stravy a tekutin, a v neposlední řadě u klientů ohrožených malnutricí (podvýživou) zajišťuje nutriční podporu ve formě doplňkové výživy - sippingu, což je speciální enterální výživa určená k popíjení. Pravidelně do zařízení dochází i odborný lékař nutricionista.
Strava není jen zdrojem živin a energie, ale je i velmi důležitým psychologickým faktorem. Příjemné prostředí, pěkně prostřený stůl, přítomnost ostatních spolustolovníků, lákavě upravené a chutné jídlo pomáhá seniorům upevnit stravovací návyky a posiluje jejich sounáležitost. Jídlo tedy může být i společenskou událostí, kdy je možné si s ostatními spolustolovníky popovídat a pobavit se, zvláště při různých slavnostních akcích, pořádaných k příležitosti různých svátků a tradic.
Nutriční terapeut
Nutriční terapeut (dříve dietní sestra) poskytuje specifickou ošetřovatelskou péči bez odborného dohledu při zabezpečování nutričních potřeb klientů sociálních služeb. Sestavuje jídelní lístky a předpis stravy, včetně propočtů energetické hodnoty stravy, normuje spotřebu surovin, kontroluje úroveň dietního stravování, vypracovává nutriční rozbory, monitoruje a vyhodnocuje potřeby klientů, spolupracuje s rodinou a blízkými osobami, poskytuje edukační a poradenskou činnost v oblasti stravování. Kontroluje, metodicky vede a organizuje přípravu stravy v souladu s poznatky zdravé a léčebné výživy. Zpracovává a vyhodnocuje nutriční anamnézu a nutriční postupy, provádí bilanci stravy a navrhuje změny ve stravování, popřípadě navrhne speciální výživu.
Nutriční péči v našem zařízení zajišťují dvě registrované nutriční terapeutky.
Lenka Koritarová, Ing. Aneta Pohořalá